keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Rätei ja lumpuiTiskirättejä. Koska näille on aina tarvetta. Pari äidille ja loput meille.

Lankana bambusekoite-lanka, jossa 50% bambu-viskoosia ja 50% puuvillaa. Kerästä (50g) tulee hyvin parikin rättiä vähän koosta riippuen. Melko ärsyttävää lankaa kuitenkin virkata koska langansäikeet lähtevät helposti purkautumaaan. Pesu 60-asteessa. Muualta olen lukenut, ettei sen korkeampia pesulämpötiloja kannata kokeillakaan, pilalle menevät.

Testasin neljää erilaista mallia. Kaksi niistä tehtiin siksakkina, alusta asti koko työn levyisenä alhaalta ylös edeten ja työn puolta aina kääntäen. Kaksi tehtiin aloittaen keskeltä ja kehää kiertäen kasvattaen työtä sisältä ulos. Oma suosikkini tehdä on ehdottomasti siksakmalli. Turhilta kiristyksiltä ja kupruilta välttyy kun lisäyksiä ei tehdä. Työn jälki on tällöin tasaisempaa ja ainoa mutka työssä on mahdollisesti liian kireä aloitusketjusilmukkarivi.
Tämä on näistä neljästä suosikkini. Ihan perinteinen pylväiden ja niiden väliin tulevien ketjusilmukoiden muodostama V. Idean löysin täältä. Ohje on ilmeisesti tanskaksi, jota päädyin sitten tulkitsemaan näin:

Halutun mittainen kjs-ketju
1p kolmanteen kjs:aan + 1kjs + 1p samaan silmukkaan
hyppää 1s yli
toista *p+kjs+p samaan silmukkaan, jätä 1 väliin* kierroksen loppuun
2 kjs ja käännä työ
toista *p+kjs+p edellisen kierroksen kjs-väliin*
Tässä oikealla näkyvä sininen rätti on tehty ohjeella, jonka löysin täältä. Siitä tuli aika kiva!
Tämä malli näytti kuvissa upealta, mutta omalla koukulla ei niinkään. Työ veti, eikä siitä tullut minun käsialallani tasaista. Lisäksi rei'istä tuli isommat kuin ajattelin ja epäilen tämän mallin toimivuutta tiskirättinä. Malli on kuitenkin ladattavissa ilmaiseksi pdf:nä täältä. Ohje on englanniksi. Liekö siis epäonnistumiseni syynä käännöspulmat...?
Sitten jotain erilaista: pyöreä tiskirätti! Malli on juhannusruusu. Minun käsialalleni ohje ei kuitenkaan sellaisenaan sopinut vaan jouduin jonkin verran purkamaan ja soveltamaan. Ympyrän teko sinänsä ei ole vaikeaa, mutta nyt ei vain natsannut.Rätit riippumassa

Löysin vielä vaikka minkälaisia ihania rättimalleja, mutta eiköhän nämä riitä hetkeksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti